Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk spelen sleutelrol bij aanpak coronacrisis

Naar aanleiding van de ongerustheid over de hoge besmettingsgraad met covid-19 in de woonzorgcentra worden zorgpersoneel en bewoners op grote schaal getest. Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië zetten de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk daar mee de schouders onder. En hun constructieve rol in deze coronacrisis zal de komende weken en maanden duidelijk blijken op de werkvloer van elke organisatie.

Testen in woonzorgcentra

In een eerste fase zijn begin april in Vlaanderen ongeveer 11.000 testkits bezorgd aan een selectie van een 80-tal woonzorgcentra. Ondertussen engageerde de federale overheid zich om permanent en structureel testkits te blijven leveren aan zorgvoorzieningen. Vlaanderen kon daarvoor bijkomend rekenen op 120.000 tests. In heel België zouden tegen eind april 210.000 testen afgenomen zijn.

“De corebusiness van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk is om de gezondheid en veiligheid van de werkende bevolking te waarborgen. Voor ons als sector is het dus een evidentie dat we mee in de frontlinie gaan staan om de zorgverleners bij te staan”, zegt Geert De Smet, directeur van koepelfederatie Co-Prev.

“Zodra de nood in de woonzorgcentra zich heel scherp stelde, stuurden wij honderden equipes de baan op om alle personeelsleden te testen en de nodige opvolging te doen van het resultaat. Waar de CRA-artsen van de woonzorgcentra instaan voor het testen van de residenten, testen de arbeidsartsen en -verpleegkundigen van de externe diensten de personeelsleden. Waar nodig springen de externe diensten ook bij voor het testen van bewoners.”

 Heropstart in goede banen leiden

“De ondersteuning die externe diensten leveren aan de woonzorgcentra gaat ook verder dan louter testen afnemen en de resultaten ervan opvolgen. Zorgpersoneel krijgt het in deze periode erg zwaar te verduren. Ze kloppen lange en zware shifts en maken heftige emoties door. Daarom schakelden wij als sector een versnelling hoger zodat we hen de klok rond ook psychologisch kunnen opvangen en begeleiden”, aldus Geert De Smet.

“Dat doen we trouwens niet enkel voor de zorgsector, maar voor alle ondernemingen in België. Want nu de economische afbouw van de lockdown in zicht komt, schieten we hen te hulp met toegespitste risicoanalyses, praktische richtlijnen en tips om werken zo veilig mogelijk te laten verlopen.”

Wetenschappelijke studies begeleiden

“Dat onze arbeidsartsen en verpleegkundigen die momenteel aan de slag zijn in woonzorgcentra dat bovendien op vrijwillige basis doen, verdient een dikke pluim”, vult Geert De Smet aan. “Het is dankzij hen dat wij in deze uitdagende tijden kunnen aantonen hoe relevant en daadkrachtig het werk van de externe diensten is. Op het terrein zijn we meer dan ooit aanwezig om de risico’s in kaart te brengen, de gezondheid op te volgen, en werkgevers én werknemers met een gerust hart hun activiteiten te laten hervatten. Maar ook achter de schermen zijn we actief, onder meer door zeer actief mee te werken aan wetenschappelijke studies. Als sector geven we hashtags als ‘samen tegen corona’ en ‘samen sterker’ dus een heel concrete invulling.”

Steven De Vliegher PR Specialist
Over Securex

Ondernemerschap is de motor van onze economie en werknemers zijn hierbij de sleutel tot succes. Securex ondersteunt startende en gevestigde ondernemers in de uitbouw en groei van hun onderneming. Het gelooft sterk in een personeelsbeleid op maat van het individu en met oog voor duurzame inzetbaarheid.

Securex is de partner bij uitstek in ondernemerschap en tewerkstelling. Het biedt ruime en geïntegreerde dienstverlening op vlak van ontwikkeling en uitbouw van een eigen zaak voor ondernemers, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. Bij Securex zit alles onder één dak. 

Securex behaalde in 2021 een omzet van 280 miljoen euro. De Groep Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en in Spanje, en telt 1.700 medewerkers verdeeld over 28 regionale kantoren. Zij zetten elke dag hun beste beentje voor en helpen 95.000 bedrijven, 150.000 zelfstandigen en meer dan 5.000 partners.

www.securex.be