Telewerk en voetbal (EK): Securex geeft enkele tactische tips

Brussel - Op 11 juni begint het EK voetbal en supporteren we natuurlijk allemaal voor onze Rode Duivels. Ongetwijfeld zal er op heel wat werkvloeren zwart-geel-rode supporterskledij opduiken, of een toepasselijke achtergrond tijdens het videobellen. Maar werknemers die hun werkuren gebruiken om wedstrijden te bekijken, dat wilt u misschien liever tackelen… Securex geeft enkele tips.

Voetbal kijken tijdens de werkuren, mag dat?

De eerste wedstrijden van de Rode Duivels vinden plaats na 18 uur of op zaterdag. Het ligt voor de hand dat heel wat werknemers het ook interessant vinden om wedstrijden van andere ploegen te volgen, zoals de match tussen Schotland en Tsjechië op maandag 14 juni om 15 uur.

Het merendeel van de werknemers die dat kunnen, doen momenteel nog aan telewerk, omdat dat momenteel nu eenmaal nog steeds de regel is. Maar telewerk verandert op zich niets aan de geldende arbeidsduur en uurroosters in uw onderneming. Bijgevolg moeten telewerkers hun werk nog steeds organiseren binnen die afgesproken werktijden. Maar vanop een afstand is het voor de werkgever moeilijk te controleren of medewerkers aan telewerk doen of eerder aan “televisiewerk”.

Leg duidelijke spelregels vast

Het EK vindt slechtsom de vier jaar plaats en de meeste werkgevers hebben natuurlijk wel enig begrip voor de situatie. Ze willen hun medewerkers een stuk tegemoetkomen, mits enkele welomlijnde spelregels. Ter inspiratie geeft Securex twee mogelijke opties:

Optie 1. Bereikbaar blijven en uren inhalen

Een eerste optie is om toe te laten dat werknemers niet werken tijdens de duur van de wedstrijd (en eventuele verlengingen), op voorwaarde dat ze bereikbaar blijven en de niet-gewerkte tijd inhalen op dezelfde dag. Aangezien bij telewerk de arbeidsduur flexibeler kan worden ingevuld, moet u de uurroosters niet wijzigen.

Optie 2. Halve dag verlof

Een tweede optie is om voetballiefhebbers toe te laten om ongestoord de wedstrijden te volgen, maar dat zij hiervoor een halve dag verlof moeten opnemen.

Wat met de Olympische Spelen, Tour de France…?

U legt dus best enkele spelregels vast, ongeacht hoe u als werkgever tegenover de situatie staat. Dat kunt u het best doen via een duidelijk telewerkbeleid. Gezien telewerk ook na de coronacrisis ingeburgerd zal blijven in veel ondernemingen, zal de vraag regelmatig terugkomen naar aanleiding van andere grote sportevenementen: Olympische spelen, Tour de France, tennis…

Contacteer ons
Steven De Vliegher PR Specialist
Karolien Cloots Media relations, Weber Shandwick
Steven De Vliegher PR Specialist
Karolien Cloots Media relations, Weber Shandwick
Over Securex

Ondernemerschap is de motor van onze economie en werknemers zijn hierbij de sleutel tot succes. Securex ondersteunt startende en gevestigde ondernemers in de uitbouw en groei van hun onderneming. Het gelooft sterk in een personeelsbeleid op maat van het individu en met oog voor duurzame inzetbaarheid.

Securex is de partner bij uitstek in ondernemerschap en tewerkstelling. Het biedt ruime en geïntegreerde dienstverlening op vlak van ontwikkeling en uitbouw van een eigen zaak voor ondernemers, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. Bij Securex zit alles onder één dak. 

Securex behaalde in 2021 een omzet van 280 miljoen euro. De Groep Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en in Spanje, en telt 1.700 medewerkers verdeeld over 28 regionale kantoren. Zij zetten elke dag hun beste beentje voor en helpen 95.000 bedrijven, 150.000 zelfstandigen en meer dan 5.000 partners.

www.securex.be