WOTCA maakt dienstencheques veiliger

Nieuwe campagne mikt op 20% minder arbeidsongevallen

Woensdag 20 mei 2015 — Een ongeval is snel gebeurd, ook in de keuken of woonkamer. De meeste ongevallen zijn echter te vermijden. En dat is exact waar WOTCA, een veiligheidscampagne die vandaag wordt voorgesteld, om draait.

WOTCA, dat staat voor Watch Out, Take Care, Always, is een project van vier professionele dienstenchequebedrijven (Dienstenthuis, Plus Home Services, Primahome en Absolute Service) in samenwerking met preventiepartner Securex. Sinds enkele jaren bundelen zij hun krachten om het aantal arbeidsongevallen te verminderen en hun thuishulpen in optimale werkomstandigheden aan de slag te houden. En met succes, want in 2014 daalde het aantal arbeidsongevallen al met 14% (tegenover 4% in 2013) en nam de frequentie van de werkongevallen af met 24% (tegenover 6% in 2013).

Vandaag lanceert WOTCA een nieuwe sensibiliseringscampagne. Hierbij ligt de nadruk op het actief betrekken van zowel de thuishulpen als de gebruikers van de dienstencheques bij het veiligheidsbeleid. Het vooropgestelde streefdoel is om het aantal arbeidsongevallen verder te doen dalen met 20%.

Thuishulpen, en vooral zij die zich met schoonmaken bezighouden, zijn immers erg vatbaar voor valpartijen en acute rugklachten. Deze twee mogelijke oorzaken omvatten de helft van alle arbeidsongevallen.

Het WOTCA-project promoot voorzorgsmaatregelen en veiligheidstips rond vier specifieke thema’s. Vallen en struikelen, ergonomie, productgebruik en veilig onderweg.

Peter Bijnens, preventieadviseur: "Met deze campagne willen we veiligheid bespreekbaar maken. Enkel op deze manier kunnen we thuishulpen en de gezinnen of personen waarvoor ze werken bewust maken van gevaarlijke situaties. Onze filmpjes, affiches en infobrochures zijn geen eenvoudige opsomming van richtlijnen, maar leggen wel de vinger op de wonde. Er zal over gesproken worden en we zijn ervan overtuigd dat we op deze manier resultaten zullen boeken. Ongevalvrij zullen de dienstencheques nooit worden, maar elk ongeval minder is een mooie verwezenlijking."

Voor meer informatie kan u www.wotca.be raadplegen.

Barbara Vanheule Press Relations at Securex
Kristina Eyskens Senior Consultant at Interel