Meerderheid Belgische bedienden wil minstens 5 weken vakantie per jaar

Vakantiewens goede graadmeter voor stress

Onderzoek van Securex toont aan dat de Belgische bediende minstens 5 weken vakantie wil. Belgen nemen vooral vakantie om te ontspannen. En dit lukt voor bijna de helft van de bedienden het best tijdens een vakantie van 2 aaneengesloten weken of meer. “Het aantal vakantiedagen dat iemand wil opnemen, blijkt een goede indicator te zijn van zijn stressgehalte.”

Gemiddeld neemt de Belgische bediende 28 vakantiedagen per jaar. 17% van de bedienden neemt 20 vakantiedagen, 9% neemt 30 dagen, 8% 32 dagen en 7% 26 dagen.

84% van de bedienden wil meer dan 5 weken vakantie

Op de vraag “Mocht u zelf volledig kunnen kiezen, hoeveel vakantie zou u dan op een jaar opnemen?” antwoordde slechts 3% dat ze minder dan twee weken zouden opnemen. 14% zou 3 tot 4 weken nemen, 18% wil graag 9 tot 12 weken en 8% zou meer dan 13 weken nemen. De meerderheid (58%) wil zowaar 5 tot 8 weken.

Vakantie is om te ontspannen

De meeste bedienden nemen vakantie om zich te ontspannen (40%). 1 op 5 (20%) om te kunnen reizen. Bij 18% komt tijd met het gezin op de eerste plaats. 13% neemt vooral verlof om de kinderen op te vangen en 6% neemt vooral verlof omdat het moet van zijn werkgever, om te klussen of voor persoonlijke ontwikkeling (elk 2%).

Hermina Van Coillie, HR Research Expert: Als je echt wil ontspannen, maak dan een mooie reis of spendeer wat tijd met het gezin. Enkel vakantie nemen om te klussen, neemt de stress niet weg.”

Onderzoek toont aan dat wie vakantie neemt om te klussen, vaker cynisch tegenover zijn werk staat (twijfelt aan het nut ervan, neemt afstand, is minder enthousiast…) en voelt zich er meer uitgeput door.

Meerderheid Belgische bedienden neemt verschillende korte vakanties (43%)

Bijna 1 op 3 neemt één lange vakantie en verschillende korte (31%). 15% van de bedienden neemt meestal één lange vakantie en wat snipperdagen. 3% neemt enkel snipperdagen. 8% neemt op een andere manier vakantie.

Beter één lange dan vele korte vakanties

48% heeft twee of meer aaneengesloten weken vakantie nodig om zich te kunnen ontspannen: hiervan heeft bijna 1 op 3 (30%) twee aaneengesloten weken nodig, 16% drie aaneengesloten weken en 2% zelfs vier weken of meer.

28% zegt toe te komen met één week en voor 1 op 5 (18%) zijn 2 tot 4 vakantiedagen na elkaar voldoende om zich te ontspannen. 2% is na één dag vakantie al ontspannen en 4% zegt zelfs daarvoor geen vakantie nodig te hebben. 1 op 100 zegt helemaal niet te kunnen ontspannen.

Vakantiewens goede graadmeter voor stress

Opvallend: Hoe meer weken iemand nodig heeft, hoe meer stress die ervaart. Van de bedienden die meer dan twee weken vakantie nodig hebben, heeft 58% veel stress. Van zij die één week nodig hebben, heeft 45% veel stress. En van zij die zeggen minder dan 4 dagen nodig te hebben, heeft 32% veel stress.

Hermina Van Coillie:Niet alleen de vakantie die iemand wil opnemen, maar ook het aantal aaneengesloten dagen dat een bediende nodig heeft om te kunnen ontspannen, hangt samen met stress, uitputting en cynisme. Hoe meer vakantie iemand zegt nodig te hebben om zich te kunnen ontspannen, hoe meer stress hij ervaart, en hoe groter de kans op een burn-out.”

Dit blijkt ook uit deze cijfers: werknemers die meer dan acht weken vakantie willen, zijn meer cynisch tegenover hun werk (twijfelen aan het nut ervan, ervaren een grotere afstand, zijn er minder enthousiast over, enz.) en ervaren meer stress dan zij die minder vakantieweken zouden nemen.

Vakantietips voor de werkgever

  • Geef waar mogelijk zoveel mogelijk autonomie en flexibiliteit aan uw werknemers. Laat ze zelf zoveel mogelijk kiezen hoelang ze op vakantie gaan, op welke manier (kort, lang, enz.) en wanneer. Uiteraard rekening houdend met bepaalde grenzen, zoals permanentie, continuïteit van de activiteiten, minimale bezettingsvorm enz.
  • Laat in eerste instantie elk team zelf zijn vakantieplanning opstellen, waarin de teamleden zelf rekening houden met een eventuele permanentie.
  • Laat werknemers toe zich te de-connecteren. Verplicht ze niet om hun mails te lezen of bereikbaar te zijn. Maar ook omgekeerd niet. Als ze tijdens hun vakantie af en toe hun mails willen lezen, laat hen dit dan doen.
  • Moedig werknemers aan om toch minstens één langere periode met vakantie te gaan. Vaak ‘durven’ sommigen hun werk niet te lang achterlaten, maar geef aan dat het belangrijk is om er toch even tussenuit te gaan.
  • Laat uw medewerkers met een gerust gemoed in verlof te gaan. Geef liefst geen uitdagende projecten/opdrachten mee net voor hun verlof.

 

Over het onderzoek

Deze steekproef is gebaseerd op een bevraging begin april 2016 bij 3042 werknemers. 950 reageerden op de bevraging, en 850 vulden de vragenlijst volledig in. 41% was mannelijk, de overgrote meerderheid is hoger opgeleid en werkt als bediende. 77% werkt in een privéfirma, 21% bij de overheid. Eén op de drie heeft een leidinggevende functie. 41 werkt in een bedrijf tot 500 werknemers, 55% in een bedrijf van 500+.

Contacteer ons
Gaelle Houyoux External communications officer, Securex
Steven De Vliegher PR Specialist
Gaelle Houyoux External communications officer, Securex
Steven De Vliegher PR Specialist
Over Securex

Ondernemerschap is de motor van onze economie en werknemers zijn hierbij de sleutel tot succes. Securex ondersteunt startende en gevestigde ondernemers in de uitbouw en groei van hun onderneming. Het gelooft sterk in een personeelsbeleid op maat van het individu en met oog voor duurzame inzetbaarheid.

Securex is de partner bij uitstek in ondernemerschap en tewerkstelling. Het biedt ruime en geïntegreerde dienstverlening op vlak van ontwikkeling en uitbouw van een eigen zaak voor ondernemers, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. Bij Securex zit alles onder één dak. 

Securex behaalde in 2021 een omzet van 280 miljoen euro. De Groep Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en in Spanje, en telt 1.700 medewerkers verdeeld over 28 regionale kantoren. Zij zetten elke dag hun beste beentje voor en helpen 95.000 bedrijven, 150.000 zelfstandigen en meer dan 5.000 partners.

www.securex.be