Taxshift: Verhoogde korting bij aanwerving extra werknemer is nog niet goed gekend

Positief effect bij ondernemers die maatregel wel kennen

Op 1 januari 2016 trad de taxshift in werking, en werd het voordeliger voor ondernemers om nieuwe medewerkers aan te werven (via de doelgroepvermindering). Eén op vier ondernemers geeft aan dat hij de maatregel niet kent. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 500 ondernemers. 22% van de respondenten zegt dat hij dit jaar al werknemers heeft aangeworven. Opvallend: bij 37% van de respondenten speelde de korting mee in de aanwervingsbeslissing. Bovendien zien deze ondernemers de toekomst hoopvol tegemoet: meer dan 1 op 3 neemt de maatregel mee in de budgetten voor 2017 en 2018.

Kwart van de ondernemers kent de korting voor nieuwe aanwervingen niet

Zes maanden na de start van de taxshift, geeft 13% van de ondernemers aan deze korting te kennen. 3% heeft dankzij de taxshift zelfs al een loonkostbudget aangevraagd. De grootste groep (63%) heeft al van de maatregel gehoord, maar kent de details of de bedragen niet. Maar bijna 1 op 4 (24%) ondernemers kent de maatregel helemaal niet.

De doelgroepvermindering houdt in dat de eerste aanwervingen nog interessanter worden voor startende werkgevers: Voor de eerst aangeworven werknemer zijn geen patronale basisbijdragen meer verschuldigd, en dit voor onbepaalde duur. Maar ook voor de 2de tot en met de 6de aanwerving bestaat een fikse RSZ-korting, en dit tot 13 kwartalen lang.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 46% van de ondernemers de maatregel kent via de media. 27% geeft aan dat ze de info kregen via hun sociaal secretariaat.

Hugo Dhaeyer, Director Ecosystem Small & Midsize Markets, Securex: “Het is positief dat driekwart van de ondernemers al gehoord heeft van de voordelen van de taxshift voor nieuwe aanwervingen, ook al kennen ze niet alle details. Dit wijst duidelijk op de nood aan dit soort maatregelen voor potentiële werkgevers. Toch is er duidelijk nog ruimte voor verbetering: een kwart kent de voordelen helemaal niet! Dit is een oproep om allen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen om er blijven over te informeren en te sensibiliseren. Hoe meer ondernemers de maatregelen kennen, hoe groter de positieve impact op onze maatschappij zal zijn. Dit betekent immers een verhoging van de tewerkstellingsgraad én een boost in groeipotentieel voor onze allerkleinste kmo’s.”

Bij 37% van de respondenten speelde de korting mee in de beslissing om aan te werven

Van de ondernemers die de details van de maatregel kennen (alle deelnemers kregen deze details), is 73% tevreden over de inhoud. 60% stelt zelfs dat de korting groot genoeg is om een extra werknemer aan te nemen.

22% van de respondenten zegt dat hij dit jaar al werknemers in dienst heeft genomen. Bij de overgrote meerderheid gaat het om 1 (66%) of 2 (21%) werknemers. Belangrijk: bij 37% van de respondenten speelde de korting mee in de aanwervingsbeslissing.

Hugo Dhaeyer: “Het onderzoek toont aan dat de maatregelen effectief zijn, en dat ze doen waarvoor ze bedoeld zijn: de groeiende bedrijven net die impuls geven die noodzakelijk is om de budgetbeslissing te nemen om iemand extra aan te werven. De korting is voor de werkgevers ook voldoende groot om een beslissende invloed te hebben.”

De cijfers van het onderzoek worden gestaafd door het aantal nieuwe contracten bij het Sociaal Secretariaat Securex. Het aantal eerste aanwervingen ligt in de eerste zes maanden van 2016 54% hoger dan de eerste zes maanden van 2015.

Meer dan 1 op 4 (27%) ondernemers geeft aan dat deze maatregel een incentive is om dit jaar nog iemand aan te werven. Bovendien neemt 35% van de ondernemers deze maatregel mee in de budgetten voor 2017 en 39% zelfs in de budgetten voor 2018.

Hermina Van Coillie, HR Research Expert: “De boodschap dat méér dan 1 op 3 ondernemers deze maatregel de komende twee jaren in zijn budget zal opnemen, is beloftevol. De korting is echter een voorwaarde om effectief iemand aan te werven. We zijn hoopvol en zien ook hier een effectieve en duurzame weg naar structurele groei.”

Hugo Dhaeyer: “In kmo’s is een zorgvuldige budgettaire planning en kostenbeheersing noodzakelijk om duurzaam overeind te blijven. Het is dan ook heel hoopgevend dat wij zien dat ze de maatregel oppikken en de investering in nieuwe medewerkers op de radar houden voor volgend jaar en zelfs nog meer voor 2018. Dit slaat op vertrouwen in de toekomt en wijst op een duidelijk groeiperspectief.”

Nog even de wetgeving op een rijtje

De hervorming van de doelgroepvermindering eerste aanwervingen heeft als gevolg dat:

  • Voor de aanwerving van de eerste werknemer tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020, geen enkele patronale basisbijdrage[2] moet worden betaald, en dit voor onbepaalde duur;
  • de vroegere verminderingen voor de eerste tot de vijfde werknemer worden doorgeschoven naar de tweede tot de zesde werknemer.

Goed om weten is dat bij de doelgroepvermindering eerste aanwervingen het recht wordt geopend door de aanwerving van een nieuwe werknemer, maar dat de werknemer die het recht opent, niet noodzakelijk de werknemer hoeft te zijn waarvoor de vermindering wordt gevraagd. Als dit jaar bijvoorbeeld een eerste werknemer wordt aangeworven, dan kan de werkgever nadien de vrijstelling van de basisbijdragen zonder problemen voor een andere werknemer genieten, ook indien de werknemer die oorspronkelijk het recht opende op dat moment niet meer in dienst is!

Een werkgever die zijn eerste werknemers in dienst neemt in de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020 zal dus van de volgende verminderingen kunnen genieten:

1ste werknemer

geen basisbijdragen - onbeperkt in de tijd

2de werknemer

€ 1.550 - 5 kwartalen

€ 1.050 - 4 kwartalen

€ 450 - 4 kwartalen

3de werknemer

€ 1.050 - 5 kwartalen

€ 450 - 8 kwartalen

4de werknemer

€ 1.050 - 5 kwartalen

€ 450 - 4 kwartalen

/

5de werknemer

€ 1.000 - 5 kwartalen

€ 400 - 4 kwartalen

/

6de werknemer

€ 1.000 - 5 kwartalen

€ 400 - 4 kwartalen

/


 

Over het onderzoek

Meer dan 500 ondernemers namen deel aan dit online onderzoek. Van hen vulden 270 de vragenlijst volledig in. De gemiddelde leeftijd van de onderneming is 9 jaar. Gemiddeld zijn de deelnemers sinds 11 jaar actief als zelfstandige. De gemiddelde leeftijd van de zelfstandige zelf is 36 jaar. 63% is hooggeschoold en 37% laaggeschoold. Ze hebben gemiddeld 2 werknemers in dienst (40% eenmanszaken). 16% is actief in de bouwsector, 14% in de dienstensector, 13% is vrije beroeper, 9% werkt in consulting, 8% in groot en kleinhandel, en de rest is actief in andere sectoren.

 

Steven De Vliegher

PR Specialist

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Securex

Ondernemerschap is de motor van onze economie en werknemers zijn hierbij de sleutel tot succes. Securex ondersteunt startende en gevestigde ondernemers in de uitbouw en groei van hun onderneming. Het gelooft sterk in een personeelsbeleid op maat van het individu en met oog voor duurzame inzetbaarheid. 

Securex is de partner bij uitstek in ondernemerschap en tewerkstelling. Het biedt ruime en geïntegreerde dienstverlening op vlak van ontwikkeling en uitbouw van een eigen zaak voor ondernemers, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. Bij Securex zit alles onder één dak. 

Securex behaalde in 2022 een omzet van 300 miljoen euro. De Groep Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en in Spanje, en telt 1.600 medewerkers verdeeld over 24 regionale kantoren. Zij zetten elke dag hun beste beentje voor en helpen 92.000 bedrijven, 150.000 zelfstandigen en meer dan 5.000 partners. 

www.securex.be