Telewerk en EK voetbal: onze tactische tips

Op 14 juni begint het EK voetbal en supporteren we natuurlijk voor onze Rode Duivels. Ongetwijfeld zal er op heel wat werkvloeren zwart-geel-rode supporterskledij opduiken, of een toepasselijke achtergrond tijdens het videobellen. Maar werknemers die hun werkuren gebruiken om wedstrijden te bekijken, dat wil je misschien liever tackelen.

Voetbal kijken tijdens de werkuren, mag dat?

De eerste wedstrijd van ons nationaal elftal vindt plaats op maandag 17 juni om 18u. Els en enkele collega’s willen die match graag volgen, maar moeten die dag normaalgezien ook werken tot 20 uur.

Els en haar collega’s doen twee dagen per week aan structureel telewerk. Dat telewerk verandert op zich niets aan de geldende arbeidsduur en uurroosters in hun onderneming. Bijgevolg moeten telewerkers hun werk nog steeds organiseren binnen die afgesproken werktijden. Maar vanop afstand is het voor de werkgever moeilijk te controleren of medewerkers aan telewerk doen of eerder aan 'televisiewerk'…

Twee voorbeeldclausules

Het EK vindt maar om de vier jaar plaats en Jan, de werkgever van Els en co, heeft wel begrip voor die situatie. Hij wil zijn medewerkers een stuk tegemoetkomen, mits enkele welomlijnde spelregels.

Ter inspiratie geven we twee mogelijke opties, telkens met een voorbeeldclausule. Je kan de clausule aanpassen aan de noden van jouw onderneming en toevoegen aan jouw telewerkpolicy (zie verder).

Optie 1. Bereikbaar blijven en uren inhalen

Een eerste optie is om toe te laten dat werknemers niet werken tijdens de duur van de wedstrijd (en eventuele verlengingen), op voorwaarde dat ze bereikbaar blijven en de niet-gewerkte tijd inhalen op dezelfde dag. Aangezien bij telewerk de arbeidsduur flexibeler kan worden ingevuld, moet je de uurroosters niet wijzigen.

Voorbeeldclausule 1

Als je tijdens bijzondere sportmomenten zoals eindrondes van een WK of EK, Olympische Spelen, … jouw telewerk wil onderbreken om bepaalde wedstrijden of competities te volgen, dan kan dit in bepaalde gevallen. Je doet dit steeds in overleg met je leidinggevende. Tijdens de wedstrijd of competitie blijf je bereikbaar voor dringende gevallen en je haalt de niet-gewerkte tijd dezelfde dag in.

Optie 2. Halve dag vakantie

Een tweede optie is om voetballiefhebbers toe te laten om de wedstrijden te volgen, op voorwaarde dat zij hiervoor een halve dag verlof opnemen.

Voorbeeldclausule 2

Het is niet toegelaten om je telewerk te onderbreken om sportwedstrijden te volgen. Je kan wel vakantie aanvragen als je dat zou wensen. Die vakantie-aanvraag moet op de gebruikelijke manier ingediend en goedgekeurd worden.

Wat met andere sportevenementen?

Nu telewerk in veel ondernemingen ingeburgerd is, zal de vraag regelmatig terugkomen naar aanleiding van andere voetbal-, wieler- of tenniskampioenschappen.

Ongeacht hoe je hier als werkgever tegenover staat, je legt best enkele spelregels vast in een telewerkpolicy. Zo’n policy geeft jou en je werknemers zekerheid over de afspraken rond telewerk in je onderneming.

Met een van onze pakketten telewerk beschik je over een telewerkpolicy die je kan aanpassen volgens de noden van jouw onderneming. Je kan er bijvoorbeeld bovenstaande voorbeeldclausules in opnemen. Zit je daarbij nog met een vraag of twijfel? Dan helpt jouw Securex Legal Advisor of Consultant je graag verder!

 

Steven Van de Broek

Media Relations, Weber Shandwick

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Securex

Ondernemerschap is de motor van onze economie en werknemers zijn hierbij de sleutel tot succes. Securex ondersteunt startende en gevestigde ondernemers in de uitbouw en groei van hun onderneming. Het gelooft sterk in een personeelsbeleid op maat van het individu en met oog voor duurzame inzetbaarheid.

Securex is de partner bij uitstek in ondernemerschap en tewerkstelling. Het biedt ruime en geïntegreerde dienstverlening op vlak van ontwikkeling en uitbouw van een eigen zaak voor ondernemers, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. Bij Securex zit alles onder één dak.

Securex behaalde in 2023 een omzet van 317 miljoen euro. De Groep Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en in Spanje, en telt meer dan 1.900 medewerkers. Zij zetten elke dag hun beste beentje voor en helpen 90.000 bedrijven, 140.000 zelfstandigen en meer dan 5.500 partners.

www.securex.be