Telewerk wordt de regel: wat betekent dat voor u?

Telewerk wordt de regel: wat betekent dat voor u?

Brussel - Vrijdag besliste de regering dat het telewerk opnieuw de regel wordt. Dat geldt voor alle functies waarvoor telewerk mogelijk is. De regering verduidelijkt dat de ondernemer bij de organisatie van het telewerk wel rekening kan houden met de continuïteit van zijn bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening. Die continuïteit wordt niet gedefinieerd. Als stelregel kan het bedrijf nemen dat het telewerk in de mate van het mogelijke moet invoeren. Wat dat betekent, is voor elke onderneming verschillend. Wat betekent deze nieuwe maatregel voor elke bedrijf? U leest het in dit artikel.

Gaat het om structureel of occasioneel telewerk?

Aangezien de regeling over telewerk opgelegd wordt door het ministerieel besluit, gaat het niet om structureel telewerk. Structureel telewerk moet immers vrijwillig ingevoerd worden op basis van cao nr. 85.

Dat betekent dus dat, als de werknemers vanaf vandaag opnieuw telewerken, het om occasioneel telewerk gaat. Tenzij de ondernemer al een kader voor structureel telewerk heeft uitgewerkt. In dat geval kan hij het telewerk in dat kader organiseren.

Occasioneel telewerk

Als de werknemers vanaf vandaag opnieuw occasioneel telewerken, moet het bedrijf de regels van het occasioneel telewerk volgen. U vindt meer informatie over het occasioneel telewerk in ons dossier.

Normaal moeten er RSZ-bijdragen betaald worden als de onderneming de bureaukosten vergoedt bij occasioneel telewerk. De RSZ heeft dat standpunt voor telewerk tijdens de coronacrisis aangepast. Alle informatie daarover vindt u in ons artikel.

Structureel telewerk

Als de ondernemer al een regeling voor structureel telewerk heeft ingevoerd, moet hij die regels ook nu toepassen. Informatie over het structureel telewerk vindt u in ons dossier over dit onderwerp.

Alle informatie over de vergoeding van de kosten over het structureel telewerk leest u in dit artikel.

Bronnen: 

Contacteer ons
Steven De Vliegher PR Specialist
Lauren Heeffer Weber Shandwick
Steven De Vliegher PR Specialist
Lauren Heeffer Weber Shandwick
Over Securex

Ondernemerschap is de motor van onze economie en werknemers zijn hierbij de sleutel tot succes. Securex ondersteunt startende en gevestigde ondernemers in de uitbouw en groei van hun onderneming. Het gelooft sterk in een personeelsbeleid op maat van het individu en met oog voor duurzame inzetbaarheid.

Securex is de partner bij uitstek in ondernemerschap en tewerkstelling. Het biedt ruime en geïntegreerde dienstverlening op vlak van ontwikkeling en uitbouw van een eigen zaak voor ondernemers, personeelsadministratie en loonberekening, preventie en welzijn van werknemers, talentontwikkeling en het verzekeren van inkomens. Bij Securex zit alles onder één dak. 

Securex behaalde in 2021 een omzet van 280 miljoen euro. De Groep Securex is actief in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en in Spanje, en telt 1.700 medewerkers verdeeld over 28 regionale kantoren. Zij zetten elke dag hun beste beentje voor en helpen 95.000 bedrijven, 150.000 zelfstandigen en meer dan 5.000 partners.

www.securex.be